PARAZIT V UZENÉM LOSOSOVI

13.08.2016 00:44

Dnes 11:12
(Aktualizováno: 12:33 )


Na základě podnětu spotřebitele na zdravotní potíže po konzumaci potraviny „Losos divoký uzený – kousky 100 g, datum spotřeby 22. 7. 2016“ provedli pražští hygienici kontrolu v prodejnách Albert na Václavském náměstí a Na Můstku.

Kontrola zjistila, že šarže L23012562/T4 s datem spotřeby 22. 7. 2016, na kterou zákazník upozornil, již není k dispozici, a proto byl odebrán výrobek totožné šarže s datem spotřeby 11. 8. 2016.

„Laboratorním vyšetřením byla potvrzena přítomnost Anisakis spp. Anisakis simplex. Jedná se o parazitického červa trávicího traktu mořských savců. Ten je pro člověka nebezpečný – larvy v tělní dutině či svalovině ryb jsou silným alergenem a člověkem pozřené živé larvy mohou proniknout skrze žaludeční stěnu do vnitřních orgánů,“ uvedl Šticha.

„Zákazníkům se velice omlouváme za problémy u tohoto značkového výrobku. Zmíněnou šarži jsme okamžitě stáhli z prodeje a z preventivních důvodů jsme stáhli i všechny další šarže této položky. K pochybení došlo na straně dodavatele, se kterým jednáme a zároveň jsme sami nechali tento produkt testovat,” řekla Novinkám mluvčí Albertu Barbora Vanko.

Pokud si zákazník tento výrobek koupil, může jej ve kterémkoli z obchodů řetězce vrátit a dostane zpět peníze.

Larvy zničí mráz i dostatečná tepelná úprava

Prodávajícím byla společnost Nekton - Vrňata. O výskytu nebezpečného výrobku hygienici informovali pražskou a středočeskou veterinární správu.

Podle serveru bezpecnostpotravin.cz lidé po pozření parazita mohou onemocnět anisakiózou, která se projeví prudkými bolestmi břicha, zvracením a nauzeou, nebo nemoc může proběhnout bezpříznakově, uvedla ČTK.

Symptomy se dostaví hodinu až dva týdny po konzumaci nedostatečně tepelně zpracované infikované ryby. Po třech týdnech od počátku onemocnění larvy většinou spontánně opustí zažívací trakt.

Dospělí červi i larvy jsou citliví na vyšší i nízké teploty, proto jsou usmrceny buď při dostatečném tepelném zpracování rybího masa nebo při jeho zmrazení.

Zdroj: Novinky.cz

 

tov, NovinkyDnes 11:12
 
(Aktualizováno: 12:33 )
 
Na základě podnětu spotřebitele na zdravotní potíže po konzumaci potraviny „Losos divoký uzený
 
– kousky 100 g, datum spotřeby 22. 7. 2016“ provedli pražští hygienici kontrolu v prodejnách
 
Albert na Václavském náměstí a Na Můstku.
 
Kontrola zjistila, že šarže L23012562/T4 s datem spotřeby 22. 7. 2016, na kterou zákazník
 
upozornil, již není k dispozici, a proto byl odebrán výrobek totožné šarže s datem spotřeby 11. 8.
 
2016.
 
„Laboratorním vyšetřením byla potvrzena přítomnost Anisakis spp. Anisakis simplex. Jedná se
 
o parazitického červa trávicího traktu mořských savců. Ten je pro člověka nebezpečný – larvy
 
v tělní dutině či svalovině ryb jsou silným alergenem a člověkem pozřené živé larvy mohou
 
proniknout skrze žaludeční stěnu do vnitřních orgánů,“ uvedl Šticha.
 
„Zákazníkům se velice omlouváme za problémy u tohoto značkového výrobku. Zmíněnou šarži
 
jsme okamžitě stáhli z prodeje a z preventivních důvodů jsme stáhli i všechny další šarže této
 
položky. K pochybení došlo na straně dodavatele, se kterým jednáme a zároveň jsme sami nechali
 
tento produkt testovat,” řekla Novinkám mluvčí Albertu Barbora Vanko.
 
Pokud si zákazník tento výrobek koupil, může jej ve kterémkoli z obchodů řetězce vrátit a dostane
 
zpět peníze.
 
Larvy zničí mráz i dostatečná tepelná úprava
 
Prodávajícím byla společnost Nekton ­ Vrňata. O výskytu nebezpečného výrobku hygienici
 
informovali pražskou a středočeskou veterinární správu.
 
Podle serveru bezpecnostpotravin.cz lidé po pozření parazita mohou onemocnět anisakiózou, která
 
se projeví prudkými bolestmi břicha, zvracením a nauzeou, nebo nemoc může proběhnout
 
bezpříznakově, uvedla ČTK.
 
Symptomy se dostaví hodinu až dva týdny po konzumaci nedostatečně tepelně zpracované
 
infikované ryby. Po třech týdnech od počátku onemocnění larvy většinou spontánně opustí
 
zažívací trakt.
 
Dospělí červi i larvy jsou citliví na vyšší i nízké teploty, proto jsou usmrceny buď při dostatečném
 
tepelném zpracování rybího masa nebo při jeho zmrazení.
 
tov, NovinkyDnes 11:12
 
(Aktualizováno: 12:33 )
 
Na základě podnětu spotřebitele na zdravotní potíže po konzumaci potraviny „Losos divoký uzený
 
– kousky 100 g, datum spotřeby 22. 7. 2016“ provedli pražští hygienici kontrolu v prodejnách
 
Albert na Václavském náměstí a Na Můstku.
 
Kontrola zjistila, že šarže L23012562/T4 s datem spotřeby 22. 7. 2016, na kterou zákazník
 
upozornil, již není k dispozici, a proto byl odebrán výrobek totožné šarže s datem spotřeby 11. 8.
 
2016.
 
„Laboratorním vyšetřením byla potvrzena přítomnost Anisakis spp. Anisakis simplex. Jedná se
 
o parazitického červa trávicího traktu mořských savců. Ten je pro člověka nebezpečný – larvy
 
v tělní dutině či svalovině ryb jsou silným alergenem a člověkem pozřené živé larvy mohou
 
proniknout skrze žaludeční stěnu do vnitřních orgánů,“ uvedl Šticha.
 
„Zákazníkům se velice omlouváme za problémy u tohoto značkového výrobku. Zmíněnou šarži
 
jsme okamžitě stáhli z prodeje a z preventivních důvodů jsme stáhli i všechny další šarže této
 
položky. K pochybení došlo na straně dodavatele, se kterým jednáme a zároveň jsme sami nechali
 
tento produkt testovat,” řekla Novinkám mluvčí Albertu Barbora Vanko.
 
Pokud si zákazník tento výrobek koupil, může jej ve kterémkoli z obchodů řetězce vrátit a dostane
 
zpět peníze.
 
Larvy zničí mráz i dostatečná tepelná úprava
 
Prodávajícím byla společnost Nekton ­ Vrňata. O výskytu nebezpečného výrobku hygienici
 
informovali pražskou a středočeskou veterinární správu.
 
Podle serveru bezpecnostpotravin.cz lidé po pozření parazita mohou onemocnět anisakiózou, která
 
se projeví prudkými bolestmi břicha, zvracením a nauzeou, nebo nemoc může proběhnout
 
bezpříznakově, uvedla ČTK.
 
Symptomy se dostaví hodinu až dva týdny po konzumaci nedostatečně tepelně zpracované
 
infikované ryby. Po třech týdnech od počátku onemocnění larvy většinou spontánně opustí
 
zažívací trakt.
 
Dospělí červi i larvy jsou citliví na vyšší i nízké teploty, proto jsou usmrceny buď při dostatečném
 
tepelném zpracování rybího masa nebo při jeho zmrazení.
 
tov, Novinky
Zpět