Proč je dvakrát převařená voda špatná

20.06.2016 18:03

Máte ve zvyku vodu několikrát převářet? Když necháte vodu vařit příliš dlouho nebo jí několikrát převařujete, dochází tím k vzestupu chemických látek. Vařící voda je základní surovina pro mnoho jídel, je tedy klíčovou součástí každé domácnosti.

Velmi často se nám všem stává, že v rychlovarné konvici nebo hrnci máme vodu, kterou jsme před chvílí dovařili, přesto jí uvaříme znovu. Již naše babičky věděly, že voda, která se dlouho vaří se má raději vylít a dát na kamna vařit nová. Čerstvá voda je nejlepší.

Když vaříte vodu příliš dlouho nebo jí dvakrát převařujete, místo čištění od škodlivých látek se setkáte s opačným účinkem. Zvyšujete úroveň škodlivin, protože se mění i minerály. Vápník, který je pro tělo moc důležitý vám v této podobě může způsobit spíše sklon k tvorbě kamenů ve vlastním těle. Pokud to tak děláte prakticky denně, toto riziko ještě sami zvyšujete.

Co se stane, když převařujete vodu moc dlouho nebo jí vaříte podruhé?

Arsen

Světová zdravotnická organizace uvádí, že největším nebezpečím z pitné vody je ve skutečnosti arsen. Může vést k otravě, špatnému trávení, diabetu, neuropatiím, kardiovaskulárním nemocem, kožním lézím a dokonce i k rakovině.

Dusičnany

Vysoké teploty transformují dusičnany v nitrosaminy, což jsou karcinogeny – zvyšují pravděpodobnost poškození orgánů v těle, např. vaječníky, střeva, močové ústrojí, žaludek, ale způsobují i třeba leukémii.

Fluoridy

Některé vědecké studie potvrdily, že fluoridy mohou mít vliv na snížení neurologických funkcí včetně těch kognitivních, plodnosti a inteligence u dětí.

 

 

 
Máte ve zvyku vodu několikrát převářet? Když necháte vodu vařit příliš dlouho nebo jí
 
několikrát převařujete, dochází tím k vzestupu chemických látek. Vařící voda je základní
 
surovina pro mnoho jídel, je tedy klíčovou součástí každé domácnosti.
 
Velmi často se nám všem stává, že v rychlovarné konvici nebo hrnci máme vodu, kterou jsme
 
před chvílí dovařili, přesto jí uvaříme znovu. Již naše babičky věděly, že voda, která se dlouho
 
vaří se má raději vylít a dát na kamna vařit nová. Čerstvá voda je nejlepší.
 
Když vaříte vodu příliš dlouho nebo jí dvakrát převařujete, místo čištění od škodlivých látek
 
se setkáte s opačným účinkem. Zvyšujete úroveň škodlivin, protože se mění i minerály.
 
Vápník, který je pro tělo moc důležitý vám v této podobě může způsobit spíše sklon k tvorbě
 
kamenů ve vlastním těle. Pokud to tak děláte prakticky denně, toto riziko ještě sami zvyšujete.
 
Co se stane, když převařujete vodu moc dlouho nebo jí
 
vaříte podruhé?
 
Arsen
 
Světová zdravotnická organizace uvádí, že největším nebezpečím z pitné vody je ve
 
skutečnosti arsen. Může vést k otravě, špatnému trávení, diabetu, neuropatiím,
 
kardiovaskulárním nemocem, kožním lézím a dokonce i k rakovině.
 
Dusičnany
 
Vysoké teploty transformují dusičnany v nitrosaminy, což jsou karcinogeny – zvyšují
 
pravděpodobnost poškození orgánů v těle, např. vaječníky, střeva, močové ústrojí, žaludek,
 
ale způsobují i třeba leukémii.
 
Fluoridy
 
Některé vědecké studie potvrdily, že fluoridy mohou mít vliv na snížení neurologických
 
funkcí včetně těch kognitivních, plodnosti a inteligence u dětí.
Zpět